Resepi Nasi Tomato

resepi nasi tomato

Yang ingin saya kongsikan hari ini adalah resepi nasi tomato sedap dan mudah di mata dan di lidah. Masakan ini merupakan salah satu tradisi masyarakat Melayu di negeri-negeri Malaysia, terutama sangat di Pahang. Biasanya nasi ni jadi satu menu wajib kalau lauk ayam masak merah untuk makan sekeluarga je. Sebenarnya dah lama nak masak nasi ni. Resepi … Read more

Resepi Kek Marble

resepi kek marble

Resepi Kek Marble mudah dan gebu yang saya kongsikan kali ini mudah dan sangat gebu menjadi favorite kek saya. Saya memang lebih suka buat kek marble daripada buat kek coklat. Apalagi untuk kita orang yang memang dah sebati sama kek ni kerana sudah masuk ke tekak sejak kecil dulu. Kalau tak kawan-kawan kolej tu request kek … Read more

Resepi Roti Jala

resepi roti jala

Resepi roti jala adalah sejenis kuih berbentuk jala laba-laba. Roti ini sering ditemukan pada sajian hari kenduri atau jamuan hari raya dan biasanya dihidangkan bersama kari ayam. Resepi roti jala lembut dan mudah ni memang paling sedap. Banyak rekan-rekan saya yang suka. Apalagi anak-anak, suka request buat roti ini. Sebelum membuat resepi roti jala, sebaiknya anda menyiapkan … Read more

Resepi Kek Coklat

resepi kek coklat kukus

Resepi Kek Coklat – Jika kita menyebut coklat, siapa yang tak suka? Ia punya rasa enak dan manis membuat coklat sangat disukai oleh hampir semua orang, adalah tidak terkecuali kanak-kanak. Tidaklah terkejut kalau coklat menjadi bahan tambahan dalam membuat kek, roti, atau gula-gula kegemaran anda. Tak sekedar bahan tambahan, terdapat banyak resepi yang menggunakan bahan-bahan dasar … Read more

Resepi Nasi Lemak

resepi nasi lemak

Resepi Nasi lemak adalah masakan tradisional orang Melayu. Memasak nasi ini asasnya menggunakan santan dan sedikit tambahan daun pandan untuk menambah sedap aromanya. Mula-mula nasi lemak ni ialah bekalan para petani yang bertani di tengah sawah/kebun. Namun saat ini nasi lemak boleh menjadi salah satu hidangan yang sungguh istimewa, selain nasi ayam. Ia bukan sahaja dianggap sebagai … Read more

Resepi Churros

resepi churros

Resepi churros sedang popular di perkataan dan menjadi viral di media sosial. Churros ini kuih popular di Spanyol, Perancis, dan Itali yang berasaskan doh pastei yang digoreng dan dicelup coklat. Bila makan di cafe atau restoran harga boleh mencecah RM 20-30, lebih senang buat sendiri di dapur. Bila kita membuat resepi churros, rasanya serupa kepada cream … Read more

Resepi Puding Roti

resepi puding roti kukus

Resepi Puding Roti adalah sejenis hidangan pencuci mulut yang simple dibuat dan rasanya pun sangat sedap. Kebetulan besok malam ada kegiatan majlis di rumah, tapi belakangan ini saya pusing nak buat kuih apa. Rencana nak buat kuih yang tak gunakan tepung gandum je. Terpikirlah untuk membuat puding roti. Saya tahu resepi ni dari teman sekantor. Dia … Read more

Resepi Puding Karamel

resepi puding karamel

Resepi Puding Karamel ialah satu puding pencuci mulut yang saya suka. Saya menyediakan puding ini bila masa rakan dan family melawat ke rumah. Memang sangat cepat menyediakan puding karamel ini. Dari dulu saya suka sangat buatnya kerana sangat berpuas hati dengan hasil yang menepati selera saya. Mamak saya sangat suka makan puding karamel telur ini. Sejak saya sudah … Read more